سفارش تبلیغ
صبا ویژن

کانون چهارسو
این وبلاگ برای اطلاع رسانی اخبار و فعالیت های کانون چهار سو و ارائه مطالب آموزشی ایجاد شده است

بازدید دوستانمان از موزه جواهرات ملی بهانه ای شد در این مورد گزارشی بنویسم جهت اطلاع دوستان ابتدا مختصر موزه را معرفی می کنم و بعدا گزارش بازید تقدیم می شود

موزه جواهرات ملی

تا قبل از دوره صفوی پادشاهان ایرانی نسبت به جمع آوری، حفظ و نگهداری جواهرات و سنگهای زینتی اقدام نکرده بودند.در دوران صفوی پادشاهان با ارسال سفرایی به کشورهای مجاور اقدام به خریداری و جمع آوری و حفظ جواهرات موجود و خریداری شده کردند. پس از حمله افغان‌ها به ایران مقداری از این جواهرات به افغانستان فرستاده شد که با همت نادر بخش زیادی از آنها به ایران بازگردانده شد. نادر شاه افشار جهت بازپس گیری بخشی از این جواهرات که به هندوستان فرستاده شده بود، نامه‌های متعددی را برای پادشاه هند فرستاد، اما چون جوابی نیافت با سپاه خویش راهی هندوستان شد. لشکرکشی نادر موجب آن شد که پادشاه هند هدایا و جواهرات زیادی را به نادر اهدا کند.بخش زیادی از هدایا و غنایمی که نادر از هندوستان جمع آوری نموده بود هرگز به ایران نرسید. نادر پس از بازگشت به ایران به رسم آن روزگار بخشی از غنایم و هدایا را به حکام، امیران و پادشاهان کشورها و دیارهای اطراف ایران بخشید، مقداری از غنایم به استان امام رضا(ع) و بخشی دیگر را به سپاهیان اعطا نمود. پس از قتل نادر یکی از سردارانش به نام احمد بیگ افغان ابدالی دست به غارت جواهرات خزانه زد و بخشی از این جواهرات منجمله الماس کوه نور که بعدها (احتمالا بالاجبار) به ملکه بریتانیا اهدا شد هر گز به ایران باز گردانده نشد.

در زمان پهلوی اول قانونی تصویب شد که جواهرات خاندان سلطنتی جزو اموال خاندان نیست بلکه سرمایه ملی است و خاندان سلطنتی فقط اجازه استفاده از آن را دارد

این خزانه در ساختمان بانک مرکزی ایرانقرار دارد و بصورت موزه نیز استفاده می‌شود. بسیاری از جواهرات سلطنتی ایران از دوره صفوی، دوره? افشار، قاجارو پهلویدر این موزه به نمایش گذارده شده‌است.

طبق گفته یکی از راهنمایان   62نوع تراش برای الماس هست که معروفترین آن برلیان میباشد .اما در میان قطعات الماس های داخل موزه سخت ترین   و نایاب ترین نوع آن که بریولیت نام دارد نیز در این یافت میشود

از معروفتری گنچینه های موجود در موزه     می‌توان به الماس دریای نور ، تاج کیانی، کره جواهر نشان، تخت طاووس (قاجاری) (تخت خورشید) و تخت نادریاشاره کرد.

الماس دریای نور:

دریاینور درشت‌ترین و زیباترین الماس برلیان در میان گوهرهای سلطنتی ایرانو یکی از گوهرهای معروف جهان است. گفته می‌شود این الماس هزار سال پیش کشف و استخراج شده است. این الماس به همراه زوج دیگرش کوه نور (که اکنون روی تاج ملکه? انگلستان نصب شده‌است) توسط نادر شاهافشار در جنگ با هندبه دست آمده و در سال 1739 میلادی به ایران آورده شدند. رنگ این الماس یکی از استثنایی‌ترین وکمیابترین رنگ‌ها میان الماس‌های برلیان شناخته شده? جهان است. ارزش این الماس غیر قابل قیمت گذاری است چنان است که به عنوان پشتوانه? پول ملی ایران، «ریال»، نیز بود.

          تخت نادری        

تخت نادری در دوران قاجار ساخته شد. برخی تصور می‌کنند که چون این تخت، نادری نام دارد پس به احتمال فراوان مربوط به نادرشاه افشار است در صورتی که نادر در زبان فارسی به معنی کمیاب است و این تخت نه به خاطر نادر شاه که به خاطر کمیاب بودن و زیبایی منحصربه‌فردش به این نام شهره شده. این تخت فوق العاده زیبا به فرمان فتحعلی شاه فاجار ساخته شد و در بسیاری از نقاشی‌های آن زمان دیده می‌شود. این تخت در کاخ گلستان نگهداری می‌شد ولی بعدها به گنجینه جواهرات سلطنتی بانک مرکزی منتقل شد. این تخت برای آخرین بار در زمان تاجگذاری محمدرضا شاه پهلوی مورد استفاده قرار گرفت.

 

 کره جواهرنشان

این کره در سال 1291 ه.ق به دستور ناصرالدین شاهتوسط گروهی از جواهرسازان ایرانی به سرپرستی ابراهیم مسیحی از جواهرات پیاده‌ای که در خزانه موجود بود، ساخته شده است.

اقیانوس‌ها و دریاها زمردنشانو آسیامرصع به یاقوتو لعل، ایرانمرصع به الماس، اروپامرصع به یاقوت، آفریقامرصع به یاقوت سرخو کبود و آمریکای شمالیو جنوبی، استرالیامرصع به یاقوت و لعل است و خط استوابه وسیله الماس نشان داده شده و دو حلقه زرین ساده که در روی آن‌ها گل‌های الماس نشان نصب شده، به طور متقاطع کره را در میان گرفته است. پیدا کردن کشورها در آن مشکل است و ظاهرا سازنده، مهارت کافی در نقشه‌کشی نداشته است.

بر روی کره القاب ناصرالدین شاهمنبت و الماس نشان شده است. در این کره، کوه دماوندبا یاقوت درشتی مشخص و شهر تهرانبا یاقوت معروفی به نام اورنگ‌زیبنمایان است.

 

 تخت طاووس

تَختِ طاووس که در آغاز «تخت خورشید» نام داشت، یکی از تخت‌های جواهرنشان سلطنتی ایراناست که به مباشرت حاجی محمدحسین‌خان صدر اصفهانی(نظام الدوله)، صدر اعظم فتح‌علی‌شاهو به فرمان فتح‌علی‌شاهدر سال 1216 هجری قمری توسط جواهرسازاناصفهانساخته شد.[1

از سال 1224 قمری[2]، از نخستین شب ازدواج فتح علی شاه با طاووس تاج‌الدوله (که نه ساله بود) بر روی این تخت، تخت به نام وی، تخت طاووس نامیده شد.[3]این تخت هم اکنون در موزه جواهرات ملی ایراناست.

بنابراین این تخت با تخت طاووسیکه نادرشاهافشار به همراه جواهرات کوه نورو دریای نوراز نبرد هندوستان با خود به ایران آورد تفاوت دارد. تخت طاووسنادر با مرگ وی توسط غارتگران تخریب و به یغما برده شد.[


[ سه شنبه 92/9/5 ] [ 6:7 عصر ] [ سارا کیایی ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By WeblogSkin :.
درباره وبلاگ

موضوعات وب